СЗО класифицира индийския вариант на Covid като глобален проблем

112

Световната здравна организация (СЗО) класифицира индийският вариант на коронавируса , като „вариант на глобално безпокойство“, съобщават от BBC

B.1.617 е четвъртият вариант, който се определя като глобален проблем и изисква засилено проследяване и анализ. Останалите мутации са тези, открити за първи път във Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

„Класифицираме това като вариант на безпокойство на глобално ниво“, каза Мария Ван Керхове, технически ръководител на СЗО за COVID-19, на брифинг. „Има налична информация, която предполага по-голяма предаваемост на вируса.“

 Индия съобщи за 366 161 нови заболели и 3 754 смъртни случая в понеделник. Експертите казват, че реалните цифри могат да бъдат много по-високи от отчетените.

СЗО заяви, че преобладаващата линия на B.1.617 е идентифицирана за първи път в Индия през декември, въпреки че по-ранна версия е забелязана през октомври 2020 г.
Вариантът вече се е разпространил в други страни и много държави се стремят да ограничат пътуванията от и до Индия.

Ван Керхоув заяви, че повече информация за варианта и трите му подлинии ще бъде предоставена във вторник.

„Въпреки че има повишена предаваемост, демонстрирана от някои предварителни проучвания, ние се нуждаем от много повече информация за този вариант на вируса и този род и всички подлинии“, каза тя.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова