Илон Мъск пуска криптовалута за мисия до Луната

87

SpaceX ще стартира „Мисията DOGE-1 на Луната“ през първото тримесечие на следващата година, като търговската ракетна компания на Илон Мъск приема вдъхновената от мем криптовалута догкоийн като плащане, съобщават от Reuters

„SpaceX изстрелва сателита Doge-1 на Луната през следващата година. Мисията е платена в Doge – Първата криптовалута в Космоса“, написа Мъск в Туит.

 

На сайта на канадската компания Geometric Energy Corporation (GEC), чиято собственост е спътникът, е отбелязано, че той ще бъде изстрелян в първата четвърт на 2022 година с помощта на ракетата носител Falcon 9.

Става дума за 40-килограмов апарат, който ще бъде изведен на окололунна орбита и с помощта на сенсори и камери ще събере данни за естествения спътник на Земята. Компанията ще изпрати този спътник, възползвайки се от търговската програма за изстрелване на космически апарати, която предлага SpaceX. Сумата по сделката не се съобщава.

„Тази мисия ще демонстрира прилагането на криптовалута извън земната орбита и ще постави основата за междупланетна търговия“, заяви вицепрезидентът по търговските продажби на SpaceX Том Очинеро.

Dogecoin загуби повече от една трета от цената си в неделя, след като Мъск го нарече „шумотевица“ по време на участието си в комедийното телевизионно шоу „Saturday Night Live“

В криптовалутния трафик на данни CoinGecko.com, dogecoin скочи с над 800% през последния месец и сега е четвъртата по големина цифрова валута, с пазарна капитализация от 73 милиарда долара. Той достигна рекордно високи стойности в  четвъртък над $ 0.73.

Производителят на електрически автомобили Tesla Inc (TSLA.O), където Мъск е главен изпълнителен директор, заяви през февруари, че е купил биткойн на стойност 1,5 милиарда долара и скоро ще го приеме като форма на плащане за своите електрически автомобили.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова