В Ню Йорк ще ваксинират и в метрото. Насърчават имунизираните с безплатни пътувания

21

Нюйоркчани ще получат безплатни пътувания с влак, ако решат да се ваксинират срещу Covid-19 в метростанциите, обяви губернаторът Андрю Куомо. Това е част от кампанията на правителството  ускоряване на имунизациите в страната, съобщават от France 24

Жителите на Ню Йорк ще могат да се ваксинират с  еднодозовата ваксина Johnson & Johnson в една от шестте станции, които са избрани за пилотната програма, която ще се изпълнява от сряда до неделя.

Пилотната програма ще продължи до 16 май. Сред станциите, в които ще се извършва ваксинацията, са и някои доста централни – Пен стейшън и Гранд центръл в Манхатан

Като бонус хората, които решат да се ваксинират ще могат  да получат едноседмична карта в метрото или двупосочно пътуване по крайградските влакови линии.

„Опитваме тази креативна идея, защото трябва да увеличим степента на ваксинация“, каза Куомо и добави, че ако кампанията е успешна ще бъдат въведени и допълнителни такива.

Официални данни показват, че около 60 процента от близо 20 милиона души в Ню Йорк вече са получили поне една доза от ваксината. Но темпото на ваксинация в Ню Йорк изостава.

Длъжностните лица са изправени пред предизвикателство да убедят хората да се имунизират, за да се достигне прага за социален имунитет.

Правителствата и бизнесът въведоха редица стимули, вариращи от безплатни билети за спортни събития до безплатна бира и понички.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова