Норвегия ще изключи J&J и Astra Zeneca от програмата за ваксинация

68

Здравната комисия на Норвегия заяви, че страната трябва да изключи ваксините срещу Ковид 19, произведени от AstraZeneca (AZN.L) и Johnson & Johnson (JNJ.N), от програмата си за имунизация поради риск от редки, но вредни странични ефекти, предаде Reuters

В същото време ако някой реши доброволно да се ваксинира с един от двата препарата, това трябва да му бъде разрешено, допълни още комисията.

Норвегия спря прилагането на ваксината AstraZeneca на 11 март, след като малък брой по-млади ваксинирани хора бяха хоспитализирани заради комбинация от кръвни съсиреци, кървене и нисък брой тромбоцити, някои от които по-късно починаха.

На 15 април Норвежкият институт за обществено здраве заяви, че ваксината AstraZeneca трябва да бъде напълно отказана, но правителството потърси допълнителни съвети от комисията си. Той също така потърси съвет относно ваксината J&J, които не са били използвани в Норвегия, въпреки одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

В обяснението на своите препоръки комисията заяви, че осем норвежки случая на тежко съсирване са свързани с ваксината AstraZeneca и четири от тези получатели са починали.

Здравният министър Бент Хьойе заяви, че правителството ще вземе предвид становищата на комисията и на Института за здравеопазване при решението си дали ваксините на тези две компании да се ползват в Норвегия.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова