Какви са ползите от зелената салата

114

Едно от най-консумираните неща през този сезон е маруля. Тя присъства на почти всяка трапеза и е  богатство от хранителни вещества, които са много полезни за здравето на човек.

Марулята осигурява на организма фибри и целулоза, като подобрява храносмилането. Тя съдържа витамин А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк. Зелената салата е богата и на тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, пантотенова киселина и холин. Това богатство от хранителни вещества доставя на организма множество здравословни ползи, съобщава puls.bg.

1. Марулята притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства

Възпалителните процеси в организма могат да се предотвратят с честата консумация на маруля. Освен това тя притежава противогъбични свойства. Това се дължи на лактакариума в марулята, който елиминира бактериите, дрождите и кандидите. Помага също за защита от микроби, което се дължи на карденолоидите в салатата.

2. Марулята осигурява вода на организма

За да се хидратира добре тялото, може да се консумира ежедневно маруля. Тя съдържа калий, важен за регулиране на течностите в организма, което е нужно за правилното функциониране на органите. За възвръщане равновесието на течности, зеленчукът се препоръчва много често на спортистите.

3. Марулята е богата и на омега-3 мастни киселини

За осигуряване на омега-3 киселините може да се консумира зелена салата. Тя е чудесен избор за снабдяване на киселините от вегетарианците, тъй като те се съдържат най-често в рибата. Омега-3 мастни киселини подобряват здравето на сърцето, предотвратяват плаката и насърчават кръвния поток. В резултат се намалява риска от инсулт и хипертония. Омега-3 също понижава лошия холестерол и кръвното налягане.

4. Зелената салата е идеална за диета

Изключително богата на хранителни вещества, марулята осигурява на организма витамини и минерали, дори когато тялото е подложено на хранителен режим. Марулята е богата на фибри, целулоза, но е с ниско съдържание на калории и не съдържа мазнини.

5. Марулята помага при безсъние

Свойството на марулята да помага при безсъние, е свързано с вещество, успокояващо нервната система и насърчаващо съня. Марулята може да се включи към вечерното меню или да се консумира преди сън. Зелената салата съдържа също и вещество, наречено лактуцин, което предизвиква релаксация и съответно сън.

6. Зеленчукът подобрява състоянието на кожата и косата

Витамин А, намиращ се в марулята, съживява кожата, а калият подобрява циркулацията на кръвта, като се доставят кислород и хранителни вещества на кожата. Витамин С помага за защита от ултравиолетовите лъчи, предизвикващи преждевременно стареене. Витамин К пък придава сила на косата, като предотвратява падането ѝ. Може дори косата да се измие със сок от маруля преди използването на шампоан. Това ще повиши нейната здравина.