Как Северното Черноморие ще посрещне туристите това лято

39

Историческите и културни обекти на територията на община Каварна винаги са привличали и посрещали любопитни туристи от страната и чужбина. Появата на COVID19 промени свободното движение на посетители през последните две години, в които стриктно се спазваха противоепидемичните мерки във всички обекти, съобщи за медия „Нова Вест“ Керанка Далакманска.

Историческият музей в Каварна посреща вече своите гости за новия туристически сезон. т.г. Пенко Георгиев – директор на ИМ в морския град сподели, че от Първи април / не на шега / т.г. до сега над 8 000 /осем / хиляди български туристи и гости са посетили н.Калиакра. Те идват по нашите исторически и културни обекти с ясна научно – техническа насоченост: какво посещават, защо го посещават, каква следа оставя у тях видяното. Информацията, която получават ги обогатява не само с историческите легенди и разкази, но и с уникалната и неповторима природа, която ги заобикаля.

През м. юли т.г. ще бъдат подновени археологическите разкопки на н.Калиакра под ръководството на Доц.д-р Бони Петрунова- директор на НИМ,София.За втора поредна година ще бъде подредена Експозиция „ Музеят отива при хората“ във фоаето на общинската администрация.В нея ще бъдат показани находки от последните разкопки не легендарният н.Калиакра.подготвя се за посетители  Резерват „Яйлата“, който предлага два маршрута за туристите. Единият по-кратък води до крепостта „ Яйлата“, вторият – по-дълъг води до църквата „ Св.Св.Константин и Елена“. Освежават се указателните табели, почистват се пътеките от треви и храсти, за да бъде достъпен пътят по двата маршрута.

Г-н Георгиев допълни още, че тази година през сезона всички обекти на каварненската територия ще бъдат отворени за посетители и в събота и в неделя, а ще се почива в понеделник.Идеята е през почивните дни гостите и организираните групи да могат да посетят Историческия музей,

„Хамама“- с експозицията „Добруджа и морето“, Етнографския комплекс.Оптимизмът за туристи от Румъния , Русия и други държави се прокрадва плахо,но това е възможно, ако се променят мерките за пътуване.През м. септември т.г. ще бъдат подновени археологическите разкопки на н.Чиракман.Те ще се водят от съръководителите Елена Василева и Велислав Бонев.Предстои подготовката на обекта за разкопките.Целта е н.Чиракман да има една добра социализация, да бъде посещавана често и да предизвиква интерес не само към миналото на гр.Каварна, а с интересния изглед от височината на Чиракман. Дейностите на ИМ са финансово обезпечени.Бюджетът за тази 2021 г. е в размер на близо 315.00 лв.

Г-н Георгиев говори, че ще се спази финансовата дисциплина и приходите и разходите ще бъдат отчетени надлежно. 10-ет са служителите в музея и всеки е специалист в свята област, отговаря за определен обект, придружава групите и индивидуалните туристи, разказва историята.Във всички обекти се спазват противоепидемичните мерки за отстояние от 1,5 м., да двупосочно движение, маски, дезинфектанти., намален брой в закритите обекти. Цените на входните билети си остават същите от миналата година: 3.00 лв. за възрастни, 1,50 лв. за пенсионери и ученици. Хората с увреждания посещават всички обекти безплатно.Очакванията и надеждите са изпълнени с вяра за добра среща на туристите с културното, историческо и природно богатство на нашият богат каварненски край.