Илияна Йотова отново повдигна въпросът за имотите на тракийските бежанци

43

Въпросът с имотите на тракийските бежанци периодично се поставя на дневен ред. Днес отново се заговори за този тежък въпрос.

„Тракийските ни деди ни завещаха да се борим всеки ден за справедливост, свобода и единение. Това послание трябва да предаваме на децата си“. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства Съюза на тракийските дружества в България, който днес провежда своето отчетно-изборно събрание, научаваме сайта на Президента.

От съюза са заявили своята подкрепа за втори мандат на президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова. Събранието е било открито с фотоизложба, посветена на 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България.

Вицепрезидентът Йотова е изтъкнала широката и активна дейност на Съюза на тракийските дружества в цяла България, а и извън границите й. „Благодарение на вас тракийската съдба не е непрочетена страница от българската история. Знаем и помним кървавата орис на нашите братя тракийци, които не се сломиха нито за миг в отчаяната, но достойна битка за справедливост. Знаем и помним смелите подвизи на героите на Тракия. Учим се от техните уроци по родолюбие, вяра, сила и чест“, е подчертала Илияна Йотова.

„Днес трябва да черпим от смелостта и чувството за справедливост, от свободолюбието и родолюбието на вашия патрон Капитан Петко войвода, от жаждата му за свободна, независима и единна България“, е посочила Илияна Йотова и е определила като знакова 2019 година, когато заедно със Съюза на тракийските дружества откриха паметник на героя на едноименния гранично-пропускателен пункт на българско-гръцката граница и в Борисовата градина в София.

Вицепрезидентът за пореден път е подчертала своята твърда увереност в каузата на тракийските дружества. „Няма да се уморя да настоявам за по-голяма подкрепа към вас от българската държава. Тракийските бежанци заслужават справедливост. Очевидно българското правителство се страхува да поставя този въпрос пред турските ни партньори, но президентът Радев и аз неизменно го поставяме при контактите си на всички нива“, е заявила Илияна Йотова.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов е удостоил вицепрезидента с медал за приноса й към тракийската кауза и дейността на организацията.