Тренировка по джудо прати 7-годишно дете в кома

302

Седемгодишно дете се бори за живота си, след като е било блъснато повече от 27 пъти по време на тренировка по джудо, съобщават от BBC

Уей Уей е типично седемгодишно момче, живеещо в Тайван. Детето много обичало спорта и убедило родителите си да го запишат на уроци по джудо. За съжаление точно заради тези уроци момчето е пострадало тежко и в момента е в кома.

Кадри от видео показват как Уей Уей е хвърлян на постелката от своя съотборник по време на тренировките. Чува се как детето крещи „кракът ми“, „главата ми“ и „не го искам!“, но неговият треньор му заповядва да се изправи и казва на по-голямото момче да продължава да го хвърля.

Накрая детето не успява да стане от постелката, защото няма вече сили, но треньорът му, който е много по-голям от него, го вдига и няколко пъти също го хвърля.

Семейството на Уей Уей сподели, че детето им е било хвърлено повече от 27 пъти. Накрая то припаднало и било откарано по спешност в болница. Докторите установили, че е претърпяло тежък мозъчен кръвоизлив. Сега е в кома и е на животоподдържащи системи.

Треньорът, който е в края на 60-те години е задържан за разследване по подозрение за небрежност, причиняваща сериозно нараняване. Според Окръжния съд на Тайчжън, той отрекъл извършването на каквито и да е нарушения.

Експертите твърдят, че случаят на Уей Уей е повдигнал обезпокоителни въпроси, които подчертават дълбоко вкоренени проблеми в отношението на Тайван към децата и ученето.

Най-големият въпрос е защо никой не е спрял треньора? В студиото по джудо е имало и възрастни, които са станали свидетели на случилото се. Чичото на детето също е бил там. Според съобщенията, той дори е заснел видеоклипа, за да покаже на майката на малкото момче, че джудото може да не е подходящо за него.

„На изток е обичайно да се очаква децата да издържат на трудности и да се подчиняват на властта“, казва Джоана Фън, изпълнителен директор на фондация „Хуманистично образование“, неправителствена организация, която от години лобира за прекратяване на телесните наказания и малтретирането на деца.

„В нашата култура учителите се третират като наистина велики хора.“ Тази нагласа за подчинение и почит към учителите е толкова дълбока, че може да обясни защо никой от възрастните, включително чичото на детето, които са присъствали, не са поставили под съмнение авторитета на треньора, въпреки неговите писъци.

Това далеч не е първият случай на насилие на учител над дете. През 2019 г. Министерството на образованието съобщава, че 625 ученици са били подложени на телесно наказание в училище.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова