Франция блокира договора за доставка на 1,8 млрд. ваксини на Pfizer за ЕС

157

Франция отлага поръчката на Европейския съюз за 1,8 милиарда дози ваксина BioNTech / Pfizer COVID-19, планирана за следващите две години, съобщи германският всекидневник Die Welt, цитирайки дипломати от ЕС.

Според вестника договорът е трябвало да бъде одобрен от колегията на Европейската комисия миналата седмица, но това не се е случило. Единодушното одобрение е предпоставка за подписване на документа и предаването му на страните членки на общността.

В много отношения причината за блокирането, според Die Welt, се дължи на позицията на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон в полза на увеличаването на капацитета за производство на ваксини на ниво ЕС. Бретон на заседание на Съвета на ЕК се противопостави на договора с Pfizer и BioNTech. Европейската комисия обаче отказа да потвърди тази информация.

Както вестникът пише, френският представител в комисията на ЕС за обществени поръчки за ваксини умишлено забавя процеса на договаряне. Претекстът е повтарящи се проблеми, технически въпроси и искания за разяснения. Според дипломатическия източник на вестника в ЕС Париж изглежда се стреми да премести производствените мощности във Франция, за да произвежда препарата, разработен от консорциума BioNTech-Pzer.

В същото време на територията на самата Франция, както напомня изданието, няма фабрики, произвеждащи сертифицирани ваксини на базата на и РНК.

На неотдавнашни срещи относно поръчките за ваксини френските представители са задържали процеса на вземане на решения, като са задавали технически въпроси и искания за разяснения.

Председателят на ЕК заяви на 6 май, че Европейският съюз е близо до подписването на нов договор с американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини на общността до 2023 г .

Според нея ЕС ще „ваксинира 30 европейци всяка секунда“. Според официалната стратегия за ваксинация, одобрена от ЕК, Европейският съюз трябва да завърши имунизацията на 70% от възрастното население до края на септември.

По публикацията работи: Ралица Димитрова