Учени разработват смарт устройство за събиране на слънчева светлина (ВИДЕО)

42

Екип от изследователите на Технологичния университет Nanyang, Сингапур (NTU Singapore) е проектирал „интелигентно“ устройство за събиране на дневна светлина и предаването й в подземни пространства

В Сингапур властите разглеждат възможността да копаят по-дълбоко под земята, за да създадат ново пространство за инфраструктура, съхранение и комунални услуги. Следователно търсенето на денонощно подземно осветление се очаква да нарасне значително в бъдеще, пишат от Jioforme.

За да разработи устройство за събиране на дневна светлина, което може устойчиво да отговори на тази нужда, екипът на NTU черпи вдъхновение от лупата, която може да се използва за фокусиране на слънчевата светлина в една точка.

Те са използвали акрилна топка, единично пластмасово оптично влакно (вид кабел, който пренася лъч светлина от единия до другия край) и компютърни двигатели с чип.

Устройството е разположено над земята и точно като лещата на лупата, акрилната топка действа като слънчев концентратор, позволявайки на паралелните лъчи на слънчева светлина да образуват остър фокус в противоположната си страна.

Фокусираната слънчева светлина се събира в единия край на влакнест кабел и се транспортира по него до края, който е разположен под земята. След това светлината се излъчва директно през края на оптичния кабел.

В същото време малките двигатели – подпомагани от компютърни чипове – автоматично регулират позицията на събирателния край на влакното, за да оптимизират количеството слънчева светлина, което може да бъде получено и транспортирано, когато слънцето се движи по небето.

Това устройство преодолява някои ограничения на настоящата технология за събиране на слънчева енергия. В традиционните слънчеви концентратори голямо извито огледало се задвижва от здрав мотор, за да подравнява огледалната плоча със слънцето. Компонентите на тези системи са изложени и на фактори на околната среда като влажност, което увеличава нуждата от поддръжка.

Устройството NTU обаче е проектирано да използва кръглата форма на акрилна топка, като премахва здравата двигателна система, за да я приведе в съответствие със слънцето и да я направи компактна.

Прототипът, проектиран от изследователите, тежи 10 кг и има обща височина 50 см. За да предпазят акрилните топки от условията на околната среда (ултравиолетови лъчи, прах и др.), Изследователите също са използвали поликарбонат, за да създадат прозрачен куполообразен капак с дебелина 3 мм.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова