Pfizer и BioNTech ще дарят ваксини на спортистите от Олимпийските игри в Токио

43

Фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech обявиха днес, че ще дарят дози от ваксини срещу Ковид 19 на спортисти и служители, подготвящи се за Олимпийските игри в Токио, съобщават от Global News

Доставката на препарата  трябва да започне този месец, за да се даде време на олимпийските делегации да бъдат напълно ваксинирани с втори доза, преди началото на олимпийските игри на 23 юли.

Това е втората голяма сделка за ваксинация за Международния олимпийски комитет (МОК). През март беше обявено споразумение между МОК и олимпийските служители в Китай за закупуване и разпространение на китайски ваксини преди игрите в Токио и зимните игри в Пекин догодина.

„Tова дарение на ваксини е още един инструмент в нашия набор от мерки, които да помогнат да се проведат Олимпийските и Параолимпийските игри Токио 2020 по безопасен и сигурен начин за всички участници и да се покаже солидарност с нашите любезни японски домакини“, коментира президентът на МОК Томас Бах.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла  сподели, че „компанията се гордее, че играе роля в предоставянето на ваксини на спортисти и национални олимпийски делегации.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова