Френски журналист твърди, че е бил отвлечен от джихадисти в Мали

43

Ръководителят на „Репортери без граници“ разкри, че френският журналист Оливие Дюбоа е бил отвлечен на 8 април, докато е работил в северния град Гао в Мали, предаде France 24

Днес бе публикувано видео, на което се вижда, как Дюбоа казва, че е отвлечен от свързаната с Ал Кайда група JNIM. Във видеото той призовава семейството, приятелите си и властите да помогнат за освобождаването му.

Генералният секретар и изпълнителен директор на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар потвърди отвличането на журналиста.

„Молим властите в Малия и Франция да направят всичко възможно за неговото освобождаване и да изпратят цялата си подкрепа на семейството и близките му“, публикува той в Twitter.

„Дюбоа докладваше в Гао в северната част на Мали, но не се върна в хотела си след обяд на 8 април“, каза Делоар. Френското външно министерство потвърди изчезването му, като заяви, че са в контакт със семейството и властите на Мали.

През 2012 г. в Мали пламна джихадизъм, тръгнал от север, който хвърли страната в криза на сигурността и стигна до централните ѝ райони. Насилието се разпространи и в съседни държави – Нигер и Буркина Фасо, напомня АФП.

 


Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова