Фермер премести границата между Белгия и Франция, за да проправи път на своя трактор

99

Земеделски производител в Белгия стана известен, след като неволно прекрои границата на страната с Франция. Според една от версиите фермерът неволно е изместил камъкa, тъй като пречел на преминаването на трактора, съобщават от BBC 

Нарушението е било забелязано от познавач на историята, разхождал се в гората. Граничният камък е бил изместен с 2,29 метра във френска територия. Скоро всички разбрали за случилото се.

За щастие случката се разминала без международен скандал – белгийците, и французите приели станалото с усмивка.

„Той увеличи територията на Белгия и намали Франция, това не е добра идея“, пошегува се Дейвид Лаво, кмет на белгийското село Ерквелин, пред френския телевизионен канал TF1. „По-рано такива инциденти са водели до свади дори между земевладелци, да не говорим за държавите“, добави той.

Границата между Франция и днешна Белгия се простира на 620 км. Тя е официално създадена съгласно Договора от Кортрийк, подписан през 1820 г. след поражението на Наполеон при Ватерло пет години по-рано. Камъкът датира от 1819 г., когато за първи път е очертана границата.

„Бях щастлив, че градът ми стана по-голям“, добави през смях белгийският кмет. – Но кметът на Бусини-сюр-Рок не е съгласен.

„Мисля че ще избегнем нова гранична война“, каза развеселеният кмет на съседното френско село Орели Уолонек.

Местните белгийски власти планират да се свържат с фермера, за да го помолят да върне камъка на първоначалното му местоположение. Ако това стане, случаят може да стигне до белгийското външно министерство, което ще се наложи да свика френско-белгийската комисия за демаркация, а тя не е работила от 1930 г., обясняват от BBC

От друга страна, ако фермерът откаже да върне камъка на мястото му, срещу него може да бъде образувано наказателно дело. „Ако пък той направи всичко доброволно, няма да си има проблеми и ще оправим нещата с добро“, каза пред местни медии кметът на Еркелин.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова