Светла сряда е: Мистичен ден. Ето кои имена черпят днес

179

Днес се отправят молитви за дъжд и се прогонват болестите

Днес е третият ден от Светлата седмица – Светла сряда. Почитат се св. архидякон Стефан и св. Андрей. Изпълняват се обичаи, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести.

Често през тази седмица стопанките повторно боядисват яйца, които раздават за душите на починали близки на Томина неделя. Това е така, защото според древно поверие раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Другият обичай е за дъжд и плодородие, за да се предпазят момите да не ги залюби змей и за да раждат деца булките.

1. Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ (852 – 889 г.) – той бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток – Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България.

Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император – Михаил. Кръстили се болярите и целият народ в 865 година.

След смъртта на светите Кирил и Методий учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност. Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимира и се отдалечил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон.

Върнал се в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен „равноапостолен светец“.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Борис, Борислава, Борислав, Боряна