Черноморието ще остане без руски туристи: Спряха полетите до България

blank
кадър: Bulgaria ON Air
- Реклама -

Русия анулира полетите на руските туристи за България. Причината за това е призива на руския политик Владимир Жириновски, който е един от най-големите привърженици на руския президент Владимир Путин. Той поиска официално да бъдат забранени пътуванията до България с туристическа цел, както и да се забрани купуването на имоти у нас от руски граждани.

След като британските и германските туроператори анулираха полетите до България за месеците май и юни, сега това се случва и с полетите от Русия.

„Полетите им за Бургас, за месец май са отменени, като следваща дата не е поставена. Също така имаме информация от руски граждани, че в момента нашето посолство не издава визи за България. Визи се издават само за смесените бракове“, заяви пред Bulgaria On Air Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

- Реклама -

В Поморие, дори в квартала, станал известен като „Малката Москва“, не се чува руска реч. Няма ги собствениците на имоти, които си идват през лятото в България.

„Резервации правят. Всички очакваха решението при какви условия ще се влиза в България, но на този етап предплата не взимаме от руски туристи, тъй като миналата година се налагаше да ги връщаме. И миналата година имахме много резервации, но всички знаем какво се случи през сезона“, обясни управителят на хотел в Поморие Деляна Цонева.

Александър от две години живее в България. Казва, че след забраната да пътуват в Турция сега руснаците няма да почиват и на нашето море.

„Все едно е какво е казал Жириновски, главно е това, което е казал диктаторът. А диктаторът отмени полетите за България, както знаете преди това ги отмени и за Турция. На този етап всички полети са забранени. Пропагандата е, че България не може да приеме тези полети, разбира се това не е така. Досега летяха, нямаше проблем“, категоричен е Александър Викторович.

Миналото лято спадът на руските туристи е бил 60-70%, на места до 80% основно заради пандемията. От бранша казват, че сега ситуацията е още по-сложна заради напрежението в дипломацията между България и Русия.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -