Димитър Димитров: Разходът за един машинен глас е 55 лв., а за една хартиена бюлетина – около 70-80 ст.

1101

Коментар на говорителя на ЦИК – Димитър Димитров, колко ще ни струва машинното гласуване, какво да очакваме при подготовката на предстаящите избори и къде са подводните камъни.

“Разходът за един машинен глас е 55 лв., а за една хартиена бюлетина – около 70-80 ст. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров пред Нова телевизия. “Недействителните гласове не са проблем на изборната администрация. Нито Германия, нито Нидерландия не се намират в 20 в., но са преценили, че от гледна точка на сигурността на изборния процес е по-добре да няма машинно гласуване“, коментира Димитров.

По думите му парламентарните избори най-вероятно ще са на 11 юли. „Машината не позволява да има недействителни бюлетини. Никой не може да даде достатъчна сигурност, че този софтуер няма да произведе резултати, които нямат нищо общо с гласуването“, обясни Димитров. Според него неслучайно има ясно становище, че е добре изборният процес да бъде в средните възможности на избирател. Димитров обясни, че машинното гласуване за провеждането на няколко избори е равно на коледните добавки на всички пенсионери. Той добави още, че би трябвало да има нова обществена поръчка за машини.