В САЩ: Започват ваксинация на децата от 12 до 15 години с Pfizer

49

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) ще даде зелена светлина за ваксинация на децата от 12 до 15 години с Pfizer от следващата седмица, съобщава запознат с процесите федерален служител, който посочва, че акцията се прави с поглед към започващата през септември следваща учебна година, пише Washington Examiner.
Одобрението ще дойде месец, след като компанията откри, че нейната ваксина, която вече може да се използва за 16 годишни и по-възрастни, осигурява защита и на по-малките.
Според източника на изданието, Администрацията по храните и лекарствата ще одобри Pfizer и за възрастовата група под 12 години през есента.
В края на март Pfizer публикува предварителни резултати от изпитания на ваксината върху 2260 американски доброволци на възраст от 12 до 15 години, показващи, че няма случаи на COVID-19 сред напълно ваксинираните юноши.
Страничните ефекти при децата са подобни на тези при по-възрастните.
Освен това се очакват резултатите до средата на тази година от американско проучване на ваксината на Moderna при деца на възраст между 12 и 17 години.
Но в знак, че резултатите са обещаващи, FDA вече позволи на двете компании да започнат проучвания при деца между 11 години и 6-месечни бебета.
Повече от 131 милиона дози ваксина на Pfizer вече са приложени в САЩ, където търсенето на ваксини сред възрастните драстично се забави през последните седмици.
Очаква се САЩ да получат най-малко 300 милиона дози Pfizer до края на юли, с които може да се осигури временна защита от Covid за 150 милиона души.