Проф. Витанов с два сценария за Covid-19 у нас след празниците, въведе и нов термин

233
blank
Кадър: VBOX7
- Реклама -

Математикът проф. Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас за по време на празниците.

Ето какви данни изнесе експертът в личния си Фейсбук профил:

„Обстановката е спокойна, но това се очакваше. Базовото репродуктивно число тази сутрин е 0.942, обхватът на заразата се свива бавно, броят на активните случаи намалява, здравната система полека се разтоварва. Важното е базовото репродуктивно число да е под 1. Очаква се тази тенденция да се запази и през тази седмица.

- Реклама -

Ваксинацията напредва, днес размерът на щита е 34.9%. Това включва срещналите се с вируса по наши оценки плюс ваксинираните. Ако вземем официалната оценка на регистрираните случаи и добавим ваксинираните, получаваме индикатор, който ще наричам оттук нататък ядро на щита. Ядрото на щита днес е 17.5%. Очакванията са до края на май щитът да надмине 45%, а ядрото му да гони 30 %, което ще е добре.

В края на празниците броят на починалите се очаква да доближи 17 000. Това е неприятно, но винаги съм писал, че като свършим с тоя вирус, трябва да се огледа здравната система и да се види защо смъртността е висока като се вземат мерки това да не се случва пак.

Накрая, индикаторите за нова вълна имат ниски стойности, такава не се очаква през тази седмица. След празниците веднага ще се види какво е ставало по празниците. Сценариите при липса на нови щамове са два: продължаваме надолу и вълната продължава да отшумява, или, ако не сме внимавали по празниците – леко повишение на броя на случаите, което може да бъде поставено под контрол до края на май (ако има от кого да бъде поставено под контрол).

Ако налети по-заразен щам, ще видим как влияе той на българското население е ще изчислим сценариите. Нов щам не налита, вълната отшумява, празниците са спокойни. Тъй, че празнувайте спокойно и се пазете“.

- Реклама -