Опасен атмосферен фронт приближава България в близките часове

4676
blank
Снимка: Meteo Balkans
- Реклама -

Очаква се рязка промяна на времето

Приближаващ студен атмосферен фронт ще дестабилизира атмосферата над нашата страна. Това прогнозират синоптиците от Meteo Balkans. Следобедните часове при „пробиване“ на задържащия слой, бурите ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще са придружени от интензивни валежи, силни гръмотевична дейност и с градушки.

Нараства потенциала и за развитие на изолирани суперклетъчни бури.

- Реклама -

НИВО 2 (оранжев код)
„Издаваме за интензивни валежи, придружени от гръмотевици и временно силен вятър“, казват от Meteo Balkans. Не са изключени и градушки с размер на лешник. Валежите ще са на малка площ и е много трудно да се прогнозира точната им локация.

НИВО 1 (Жълт код)
Следобед ще се образува купеста и купесто-дъждовна облачност. Валежите тук ще са по-слаби по продължителност, но интензивни.

Процесите през следващите 48 часа са трудни за прогнозиране поради сухият и задържащ слой. Най-голяма е вероятността да се образуват бури е около планините и високите хълмове. Процесите ще се формират бързо и не са изключени и екстремни явления и суперклетки.

Процесите (ако се образуват), ще останат активни и в тъмната част от срока на прогнозата, а на места в оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества валеж.

поред прогнозата на НИМХ днес ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над крайните североизточни райони и там на отделни места ще превали слабо. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина временно силен вятър от север-северозапад и с него ще нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са между 22° и 27°, малко по-високи на места в Югоизточна България.

- Реклама -