Google пуска услуга за ранно известяване при земетресение

210

Google пусна услуга за ранно известяване при земетресения. От вчера тя е е достъпна в Гърция и Нова Зеландия

Потребителите на устройства с операционна система Android ще могат да получават известния всеки път, когато в района бъде регистрирано земетресение.

Това е изцяло нова стъпка за Google, тъй като новата услуга ще може да се справи с всичко – от откриването на земетресението до предупреждението на лица.

Системата използва интегрирани в смартфоните засичащи сеизмични явления, които сигнализират за земетресения. Когато смартфонът засече трус, който разпознае като сеизмичен, той изпраща сигнал до сървър, който събира данните от много устройства в зоната и така установява епицентъра и силата на труса.

Програмата за ранно известяване на Google е започнала през август миналата година. Основен партньор в услугата се явява.Американския геологически институт. Първоначално тя е стартирала в Калифорния, а после е разширена и в Орегон. От май ще бъде достъпна и в щата Вашингтон. Услугата се предоставя безплатно на потребителите.

Android е водещата операционна система за смартфони, така че тази услуга има много място за растеж. В крайна сметка Google може да разработи API, базиран на своята система за откриване на земетресения, която може да има по-далечни последици.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова