Колко време ще бъдат валидни ваксинационните сертификати?

76

ЕП прие днес преговорната си позиция по предложението за сертификат за потвърждаване на правото на свободно движение в Европа по време на пандемията 

Членовете на ЕП приеха, че новият „сертификат COVID-19 на ЕС“ ще бъде валиден 12 месеца. Документът може да бъде в дигитален или в хартиен формат.

Сертификатът ще свидетелства, че неговият притежател  е ваксиниран срещу коронавирус, има отрицателен резултат от наскоро направен тест или се е възстановил от заразата.

Европейските сертификати COVID-19 обаче нито ще служат като документ за пътуване, нито ще станат предпоставка за упражняване на правото на свободно движение, казват евродепутатите.

Притежателите на сертификат COVID-19 на ЕС не трябва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или тестване, според Парламента. Депутатите също така подчертават, че за да се избегне дискриминация срещу неваксинираните и поради икономически причини, страните от ЕС трябва да „осигурят универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове“.

Те също така подчертават, че за да се избегне дискриминация срещу неваксинираните и поради икономически причини, страните от ЕС трябва да осигурят „универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове“. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон.

Държавите-членки трябва да приематудостоверения за ваксинация, издадени в други държави-членки за лица, инжектирани с ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Държавите-членки сами ще решат дали да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация за спешна употреба.Удостоверенията ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране, както и автентичността на електронните печати в документа

Личните данни, получени от удостоверенията, не могат да се съхраняват в приемащите държави членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС. Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова