В Япония разработиха система за анализ на мутациите на Covid

49

Университетът в Осака и Университетът на Хокайдо в Япония са разработили система, способна да анализира генетичните мутации на коронавируса много по-бързо от конвенционалните методи, съобщават от местните медии

Изследователите се надяват системата да ускори разработването на нови терапевтични и превантивни мерки за COVID-19.

Използвайки полимеразна верижна реакция или PCR, техника за усилване на малки сегменти от ДНК, изследователите са успели да установят прост и ефективен начин за генериране на инфекциозни клонинги на SARS-CoV-2, причинителя на COVID-19. Констатациите от техните изследвания са публикувани в научното списание Cell Reports през април.

Тъй като коронавирусите имат големи геноми, конвенционалните методи за изследване на мутации са сложни и отнемат около няколко месеца. Но подходът на изследователската група ги е съкратил до две седмици, според университетите в Западна и Северна Япония.

„Този ​​метод ни позволява бързо да изследваме биологичните особености на мутациите в SARS-CoV-2“, каза водещият автор на изследването, Шихо Торий.

Според данни на Министерството на здравеопазването на Япония към края на този месец щамовете на коронавируса на практика изцяло са заместили базовия вариант в югозападната част на островната държава.

На 25 април правителството на Япония въведе извънредно положение в Токио и в западните префектури Киото, Осака и Хього. Мярката ще бъде в сила най-рано до 11 май.

Източник: thejakartapost

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова