Археолози откриха първата в света мумия на бременна жена

222

Археолози откриха първата в света египетска мумия на бременна жена в хранилищата на Националния музей във Варшава, съобщават от The Sun

„Тази мумия се оказа наистина изключителна. Досега не е бил регистриран нито един случай на мумифициране на бременна жена“, заяви Войчех Ейсмонд, сътрудник на Института за източни и средиземноморски култури към Полската академия на науките.

Първите изследвания на находката са започнали още през 2016 година. Именно тогава се разбрало, че мумията принадлежи на жена, а не на мъж. Впоследствие учените са използвали рентген и томография, чрез които установили бременността.

Жената е била на възраст между 20-30 години. Тя е била в 28 седмица от бременността, когато е починала.

Според учените, жената е била част от елита на древния град Тива. Тялото й е било внимателно мумифицирано, обвито в тъкани и оборудвано с богат набор от амулети.

Предишни изследвания за произхода на мумията показват, че тя датира от  I век пр.н.е. Това означава, че жената е живяла по времето на на известната кралица Клеопатра, когато Древен Египет и град Тива са процъфтявали.

Мумията е била пренесена от Египет до Полша в средата на 19 век за колекцията на древни артефакти на Варшавския музей. Йероглифите на саркофага съобщават, че тялото принадлежи на жреца Гор-Джехути. В колекцията на Националния музей във Варшава находката е била предадена през 1917 година.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова