Фон дер Лайен сподели, че се чувства наранена заради случая с „Дивангейт“

64

Председателя на ЕК, Урсула фон дер Лайен, сподели, че се чувства „наранена“ заради случая, станал известен като „Дивангейт“.По този повод тя обеща да защитава правата на жените по целия свят, пишат от BBC

Урсула фон дер Лайен остана без стол по време на среща с президента Реджеп Тайип Ердоган в Анкара на 6 април. Тя заяви, че се чувства силно обидена от този случай.

„Аз съм първата жена, която е председател на Европейската комисия. И  очаквах да бъда третирана именно така по време на посещение си в Турция преди две седмици,  но не бях“ – каза Фон дер Лайен на депутатите от ЕС.

Тя заяви още, че не вижда причина, поради която да бъде третирана по различен начин от Шарл Мишел. „Не мога да намеря оправдание за начина, по който се отнасях към мен по време на срещата. И така, трябва да заключа, че се случи, защото съм жена. Това би ли се случило, ако се бях облякла в костюм и вратовръзка?

Фон дер Лайен допълни, че заради високата и позиция, случаят е станал известнен по целия свят, но не така стои въпросът с милион други жени „Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори – и да се действа в тази насока“.

Председателката на Комисията посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока и определи като „неприемлив“ факта, че страни от ЕС не са я ратифицирали. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не е реагирал, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

Същевременно евродепутатът от Европейската народна партия Франсоа- Ксавие Белами заяви, че се срамува от компромисите на ЕС към действията на турския президент Реджеп Ердоган, в т.ч. и към България.

 

По публикацията работи: Ралица Димитрова