Турската лира достигна рекордно ниски стойности

1202

Турската лира достигна рекордно ниски стойности в понеделник. Главна причина затова е  захлаждането на отношенията между Турция и САЩ, съобщават от Euronews

Валутата е сред най-слабо представящите се на развиващите се пазари през тази година. Стойността и отслабна с 0.6% до 8.48 спрямо долара. Това е една от най-ниските нива на валутата от началото на 2021 година.

„Пазарният негативизъм е интензивен. Рискът от продължаващия спад, за съжаление повишен“, заяви Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси, в Twitter.

Лирата спадна с 3,5% през последните три търговски дни, тъй като стана ясно, че американският президент Джо Байдън официално ще признае избиването на арменците през 1915 г. в Османската империя като геноцид.

Турция, която е съюзник на НАТО, остро разкритикува решението на Белия дом, което беше обявено в събота, и заяви, че то подкопава доверието и приятелството.

Турските активи са особено чувствителни към напрежение в отношенията с Вашингтон поради минали последици от американските санкции и икономически заплахи, включително спора през 2018 г. с тогавашния президент Доналд Тръмп, което предизвика криза в цената на лира и рецесия.

Говорителят и съветник на президента Тайип Ердоган Ибрахим Калин заяви пред Reuters, че Вашингтон трябва да действа отговорно, тъй като не е в интерес на никого  „да подкопава изкуствено текущите отношения за тесни политически програми“.

В допълнение към тревогата на инвеститорите, губернаторът на Централната банка Сахап Кавчоглу, който беше назначен преди месец, заяви късно в петък, че макар да държи строго паричната политика, засега всяко повишаване на лихвените проценти ще изпрати лошо послание за реалната икономика.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова