Меркел обеща да предостави ваксини за всички граждани на Германия от юни

56

Канцлерът на Германия, Ангела Меркел обяви, че от месец юни страната ще може да предложи ваксини срещу Covid на всички възрастни, съобщават от AP

Думите на Меркел се основават на проучвания, според които страната трябва да получи 80 милиона ваксини до юни.

В зависимост от реалния брой доставени ваксини, съществуващата система за определяне на приоритетите на най-уязвимите ще отпадне най-късно през юни, подчерта Меркел на среща с премиерите на 16-те германски провинции.

Заради забавянето на доставките и опасения относно ефикасността на ваксината AstraZeneca, Германия разчита много на препарата на Pfizer. Очаква се около 50 милиона дози от тази ваксина да бъдат доставени през второто тримесечие, отбеляза още Меркел.

Германия обмисля да закупи  и руската ваксина Sputnik V, но това ще зависи от това кога Европейската агенция по лекарствата одобри използването и за употреба в Европейския съюз.

„Документацията все още не е достатъчна, за да бъде разрешена ваксината “, каза Меркел. „Ако това разрешение бъде получено  скоро, тогава, разбира се, ще има смисъл да се закупуват дози  от ваксината Sputnik. Ако това се случи само след няколко месеца, тогава вече ще имаме достатъчно ваксини. ”

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова