Как да събудите любовта на детето към книгите

493

Децата са отражението на нашите действия – те следват и възприемат всеки пример, който идва от родителите 

Ако понякога си задавате сложни въпроси, свързани с възпитанието на децата, не се тревожете – не сте първите, няма и да сте последните… Може да вярваме в еднорози, заедно с малките ни вълшебници, но няма как да се доверим на твърдението, че някой изобщо някога е бил подготвен за приключението, което го очаква като родител. 

Е, значи всички се учим в движение и съвсем не е късно да погледнем на картината глобално, по възможност отстрани и с безпристрастен поглед. Защо е нужно това?

Целта е да обърнем внимание на собственото си поведение и действия, тъй като сме основният пример за своите наследници. Вероятно не очаквате, ако вие рядко прелиствате четиво, те да бъдат внезапно осенени от идеята да го сторят сами. 

За да събудите любовта им към прекрасните детски книги, може да започнете с примера си още от бебешкия период. 

Ако новороденото е заобиколено от атмосфера, където се чува слово от устата на членовете на семейството, вместо от телевизора, то изгражда своя свят на тази основа. Четенето в ранна възраст допълнително създава подходящата нагласа в детето.    

Когато то поотрасне, не бива да се опитвате да го предпазите от лошите събития в приказките. Богатството на езика е ценно за тях и насърчава дори психическото им развитие. 

Не се стремете да налагате вашия вкус и предпочитание към определени заглавия от детството си. Разбира се, че може да му ги предложите и да му ги прочетете, за да го въведете в сюжета, но ако не срещнете одобрението му или то ги отхвърли по някакъв начин, не трябва да се чувствате разочаровани. 

Подкрепете детето само да прави избора си. Запишете го в библиотека или посещавайте заедно книжарници, но не му натрапвайте вижданията си, а му позволете то да посочва книгите в зависимост от интересите и настроението си. 

Не е нужно също везните да накланят в полза на класическите произведения за сметка на съвременните детски книги. Предразсъдъците са напълно излишни и нямате основания да държите децата си далеч от модерните творби. 

Трябва да признаем, че те олицетворяват днешното време, както и самите деца, които се раждат в настоящия век. Книжовният език търпи трансформация, но за младата аудитория така той е по-достъпен и забавен – приветствайте тази истина с отворен ум.

Литературата често има силата да даде обяснение за всичко, което ни заобикаля и да ни отговори на редица въпроси. Това е нейната съществена роля. Ето защо, както и да е поднесено посланието, под каквато и форма да е информацията, важно е целта да бъде постигната. 

Посетете сайта на издателство „Изток – Запад“, за да почерпите вдъхновение при избора на книги за вашите деца.