Здравният регулатор на Бразилия отхвърли използването на руската ваксина Sputnik V

109

Бразилската здравна регулаторна агенция Anvisa отхвърли използването на руската ваксина Sputnik V, като се позова на недостатъчно данни, съобщават от Euronews

„Поради липсата на последователни и надеждни данни, Съветът на директорите на Anvisa единодушно реши да не препоръчва изключителния внос на руската ваксина Sputnik V“, се казва в изявление.

Четиринадесет от щатите в страната вече са внесли дози от ваксините. Здравният регулатор на страната заяви, че няма достатъчно данни за „контрола на качеството, безопасността и ефикасността“ на ваксината, както и че мисията за инспекция, изпратена в Русия, също не е в състояние да „идентифицира производителите на биологични фармацевтични суровини, използвани при производството на руската ваксина“.

От агенцията допълниха, че не са били установени производствени условия, които да демонстрират, че „продуктите се произвеждат и контролират последователно“ като отбеляза, че на нейния екип за проверка е бил „ отказан достъп до съоръженията на Гамалея, института, разработил ваксината“.

„Няма да позволим на милиони бразилци да бъдат изложени на ваксини без подходяща проверка на качеството, безопасността и ефикасността или, поне като се има предвид сериозната ситуация, през която преминаваме, че има благоприятно съотношение риск-полза“ каза тръководителят на Anvisa, Антонио Бара Торес.

Бразилия е регистрирала близо 392 000 смъртни случая от COVID-19 от началото на пандемията. Над 14,3 милиона души са се заразили с вируса, показват данните от Университета Джон Хопкинс.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова