82 души загинаха при пожар в болница в Багдат, стотици са ранените

63

Най-малко 82 души са загинали при пожар в болницата в Багдад, а други 110 души са пострадали, съобщават от ТАСС

„Пожарът в болница Ибн ал-Хатиб уби 82 души, около 110 души бяха ранени, включително пациенти и персонал“, се казва в изявлението. „Някои жертви са в критично състояние“ се казва в съобщение на говорителя на вътрешното министерство на Ирак.

Голям пожар в болница Ибн ал-Хатиб в югоизточната част на иракската столица е избухнал в събота вечерта. Двуетажната сграда е била почти изцяло опожарена отвътре. Около 30 пожарни коли, както и десетки местни жители са участвали в потушаването на пожара. Според Министерството на здравеопазването са спасени над 200 пациенти.

Премиерът на Иран Мустафа Ал Кадхими е разпоредил подробно разследване на инцидента. Задържани са главният лекар на болницата, както и ръководителят на службата за сигурност и хората, отговорни за поддръжката. Съобщава се, че болницата не е оборудвана със системи за пожарна безопасност, а вътрешността е облицована със запалими материали.

След инцидента редица политици, общественици и депутати вече поискаха оставката на иракския здравен министър. Освен това иракският парламент ще проведе спешно заседание в понеделник.Заради нещастния инцидент в страната е обявен тридневен траур.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова