35 години по-късно: Ето как изглежда измерението на ядрената катастрофа в Чернобил в цифри

294

Днес се навършват 35 години от ядрената катастрофа в Чернобил, която е най-тежката в историята на ядрената енергетика. Днес украинският президент Володимир Зеленски ще отиде на посещение в забранената за достъп зона, която е в радиус от 30 км. около бившата АЕЦ „Чернобил“, съобщава Франс прес.

На 26 април преди 35 години в 01:23 ч. реактор номер 4 на централата, намираща се на около 100 километра от Киев, се взривява по време на тестване на самозахранваща система за сигурност. Изразено в цифри измерението на тази катастрофа е следното:

10 – толкова дни продължава да гори ядреното гориво след взрива, при което в атмосферата са изхвърлени радиоактивни елементи. Според някои оценки те са замърсили до три четвърти от Европа, но най-вече са пострадали Украйна, Беларус и Русия.

14 – на тази дата през месец май 1986 г. съветският лидер Михаил Горбачов за първи път публично говори за случилото се, след като съветските власти се опитват да укрият какво е станало в централата.

116 000 – това е броят на евакуираните през 1986 г. заради катастрофата от зоната около централата.

230 000 – още толкова души са евакуирани в идните години.

600 000 – броят на ликвидаторите на последиците от катастрофата, които са изпратени на място със слаба или почти никаква защита.

100 000 – според Грийнпийс толкова са към 2006 г. смъртните случаи, предизвикани от катастрофата. Научният комитет на ООН обаче признава официално само тридесетина умрели сред работниците и пожарникарите в резултат на високата радиация веднага след експлозията.

2000 – до декември на тази година АЕЦ Чернобил продължава да произвежда електричество. Тогава последният действащ реактор е спрян под натиска на Запада.

2,1 – толкова милиарда евро, финансирани от международната общност, са вложени в изграждането гигантски стоманен саркофаг, поставен в края на 2016 г. над Четвърти реактор на централата и въведен в експлоатация през 2019 г., за да не изтича радиация оттам.

24 000 – след толкова години властите смятат, че хората ще могат да живеят в пълна безопасност в зоната на Чернобил. Но въпреки това мястото привлича все повече туристи, а Киев иска да го впише в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Поради почти пълната липса на човешка дейност в района там изобилстват флората и фауната.

По публикацията работи: Мариела Анастасова