Фон дер Лайен: Ваксинираните американски туристи ще могат да пътуват в ЕС

69

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че туристите от САЩ ще имат възможност да посетят ЕС, при условие, че са ваксинирани срещу Ковид, съобщават от Politiko

„Американците, доколкото виждам, използват одобрените от Европейската агенция по лекарствата ваксини“- каза председателят на ЕК пред „New York Times“. „Това ще даде възможност за свободно движение и пътуване до Европейския съюз“ – добави още тя.

„Едно нещо е ясно: 27-те държави членки ще приемат безусловно всички, които са имунизирани с ваксини, одобрени от агенцията“, увери Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК не е уточнила кога точно ще могат да бъдат възстановени пътуванията. „Промените в ограниченията ще зависят „от епидемиологичната ситуация, но ситуацията се подобрява в Съединените щати, тъй като се надява да се подобри и в Европейския съюз“, допълни още тя.

Страните от Европейския съюз се договориха този месец да пуснат дигитални сертификати срещу COVID-19, които да позволят на хората, които са ваксинирани срещу болестта, възстановени от инфекция или имат отрицателен PCR-тест, да пътуват по-лесно.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова