Нов двуседмичен локдаун въведоха в Кипър

97

Кипър въведе нови по-строги мерки заради нарастващите случаи на коронавирус в страната, съобщават от Reuters

В страната е обявен двуседмичен локдаун, който влиза в сила от днес и ще продължи до 9 май, обяви министърът на здравеопазването Константинос Йоану пред репортери.

Нощният вечерен час вече ще започва в 21:00 (а не в 23:00 както беше по-рано) и продължава до 5 часа сутринта на следващия ден.

Хората, които нямат разрешение да отидат на работното си място, ще бъдат допускани на открито само веднъж на ден.

В нощта на Възкресение полицейският час ще започне от 1.00 часа на 2 май, за да се даде възможност на вярващите да участват в религиозните служби по повод празника. Във всички останали дни църковните служби ще се провеждат без присъствието на богомолци.

Религиозни церемонии като сватби, кръщенета, погребения, ще се провеждат с присъствието на не повече от 10 души.

Ресторантите, кафенетата, баровете, фризьорските салони, фитнес центровете и театрите са затворени, както и магазините за нехранителни стоки. Заведенията за хранене могат да предлагат само храна за вкъщи.

Фирмите, включително фризьорски салони, фитнес зали, театри и кафенета, трябва да бъдат затворени, заедно с търговците на дребно, с изключение на храни и напитки или основни услуги.

През изминалия месец на островът се наблюдава рязко нарастване на заболеваемостта с Ковид. Това оказа силен натиск върху здравната система на страната.

От март 2020 г. Кипър е регистрирал 59 792 случая на Covid-19 и 296 смъртни случая.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова