Нова ваксина дава надежда в борбата с една от най-опасните болести в света

126

Учени от Великобритания разработиха най-ефективната ваксина срещу малария в света, съобщават от BBC

„Ваксината се има 77% ефективност в своите ранни опити и може да  бъде сериозен пробив срещу болестта“, сподели екипът от Оксфордския университет за препарата.

Маларията убива повече от 400 000 души годишно, предимно деца в Африка на юг от Сахара. Но въпреки многото ваксини, изпробвани през годините, това е първото, което постига необходимата цел. Изследователите казват, че тази ваксина може да има голямо въздействие върху общественото здраве.

Ваксината е била поставена върху 450 деца в Буркина Фасо. Резултатите полазват, че ваксината е безопасна и има „висока ефективност“ в продължение на 12 месеца проследяване.

По-големи проучвания при близо 5000 деца на възраст между пет месеца и три години  ще бъдат проведени в четири африкански държави, за да се потвърдят констатациите.

Маларията е животозастрашаваща болест, причинена от паразити, които се предават на хората чрез ухапване от комари.

Въпреки че е предотвратима и лечима, Световната здравна организация изчислява, че през 2019 г. е имало 229 милиона случая в света и 409 000 смъртни случая. Болестта започва със симптоми като треска, главоболие и студени тръпки и без лечение може да доведе до тежки заболявания и често до смърт.

Авторът на изследването Адриан Хил, директор на института Дженър и професор по ваксинология в Оксфордския университет, заяви, че вярва, че ваксината е първата, която е постигнала целта на Световната здравна организация за най-малко 75% ефективност.

Най-ефективната ваксина срещу малария досега е показала само 55% ефикасност при проучвания върху африкански деца. Изпитванията срещу този препарад започнаха през 2019 г., много преди появата на коронавируса.

Ваксината срещу малария е отнела много повече време, тъй като има хиляди гени в маларията в сравнение с около дузина в коронавируса и е необходим много висок имунен отговор за борба с болестта.

Въпреки това ваксината има огромен потенциал за въздействие върху общественото здраве – заяви професор Хил.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова