Как би действала схемата за дигиталните здравни сертификати на ЕС?

56

През юни Европа планира да пусне дигитални здравни сертификати, които значително биха улеснили пътуванията на хората в условия на пандемия

Как ще работят дигиталните сертификати?

Пропускът, издаден от лекар или здравен център, ще има QR код, който ще съдържа предварително удостоверена информация, че пътникът е бил ваксиниран срещу COVID-19 или има отрицателен резултат от PCR тест.

QR кодът, отпечатан на лист хартия, ще служи като доказателство за имунитет. Освен това този код би могъл да бъде сканиран и в  приложение за смартфон.

Кой създава приложенията?

Приложенията се създават от държави-членки на ЕС.  Франция, например, вече тества приложението си за полети на авиокомпании.

В Германия екип, ръководен от IBM (IBM.N), създава едно приложение за потребители и второ приложение за „проверка“ за служители като авиокомпании или граничари – „зелен“ резултат означава, че здравната карта е истинска; „червено“ означава, че не е така.

Как ще работят сертификатите за чуждестранни туристи?

Европейската комисия планира да издаде договор за централен портал, който ще позволи на различните национални приложения да „разговарят“ помежду си, като по този начин ще могат да пътуват между страните от ЕС.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова