Норвегия ще отпусне 216 000 неизползвани ваксини на AstraZeneca на Исландия и Швеция

27

Министерството на здравеопазването на Норвения съобщи, че ще отпусне 216 000 неизползвани дози от ваксината AstraZeneca на Исландия и Швеция, предаде Reuters. Това ще даде възможност на страните да ускорят своите кампании за ваксинация

На 11 март Норвегия спря разпространението на ваксината, след като няколко души бяха хоспитализирани за комбинация от кръвни съсиреци, кървене и нисък брой тромбоцити.

„Радвам се, че ваксините, които имаме в наличност, могат да са от полза, въпреки че използването на ваксината на „АстраЗенека“ беше замразено в Норвегия“, заяви здравният министър Бент Хьойе.

Тези 216 000 дози от ваксината трябва да се използват в някои случаи до юни, а в други – до юли. От тях 200 000 ще бъдат пратени на Швеция, а 16 000 – на Исландия.

„Ще получим обратно дозите, които отпускаме ако решим да възстановим процеса на ваксинация с Astra Zeneka „, заяви министърът на здравеопазването Бент Хоуи в изявление.

Норвегия на два пъти отлагаше решението си дали да рестартира инжекциите на AstraZeneca и сега очаква доклад от назначена от правителството комисия, който трябва да бъде на 10 май.

Ако бъде взето решение за трайно изключване на ваксината AstraZeneca от кампанията на Норвегия, поръчаните от нея дози могат да бъдат дарени на други страни в сътрудничество с Европейския съюз, заяви здравното министерство.

Швеция продължава да използва ваксината AstraZeneca за определени възрастови групи, в съответствие с много други европейски държави, запазвайки я за онези, които са на 65 и повече години, за които ползите се виждат ясно надвишаващи рисковете.

И докато процентът на инфекциите в Швеция и хоспитализациите нарастват, в момента в Норвегия се наблюдава спад в новите случаи на COVID-19.

„Швеция е в трудна ситуация по отношение на инфекциите и също така е оказала значителна подкрепа на Норвегия в нашата работа за осигуряване на достъп до ваксини“, каза Hoeie.

Oбщо 200 000 дози ще отидат за Швеция, а останалите 16 000 за Исландия, която има много по-малко население. Съответните дози трябва да изтекат през юни и юли.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова