Най-малко 100 души са загинали след корабокрушение в Либия

157

Повече от 100 мигранти най-вероятно са загинали след корабокрушение край Либия, докато са се опитвали да влязат в Европа, съобщават от AP

Европейската хуманитарна група SOS Mediterranee съобщи, че останки от лодка са забелязани в Средиземно море, североизточно от либийската столица Триполи. Десетки тела са намерени в близост до преобърнатата лодка.

„Ние сме с разбито сърце. Мислим за загубените животи и за семействата, които може би никога няма да са сигурни какво се е случило с техните близки “, се казва в изявлението.

Европейската хуманитарна организация добави, че повече от 350 души са се удавили в морето досега тази година, без да броим жертвите на това последно корабокрушение.

Alarm Phone, гореща телефонна линия за мигранти в беда в Средиземно море, посочва, че е била в контакт с бедстващата лодка близо десет часа, преди да се преобърне. Служителите добавят, че са уведомили европейските и либийските власти за GPS позицията на лодката, но само недържавни спасителни групи активно са я търсили.

„Хората можеха да бъдат спасени, но всички власти съзнателно ги оставиха да умрат в морето“, казаха те в изявлението, описвайки инцидента като „морска катастрофа“.

Alarm Phone обвини европейските власти в отказ да координират операция по издирване и вместо това пое пълна отговорност върху либийската брегова охрана, която също отказа да започне спасителна операция.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова