Microsoft разработва климатичен суперкомпютър

42

Microsoft и Met Office разработват суперкомпютър за прогнозиране на метеорологичната прогноза, съобщават от BBC

Мега-машината ще осигури по-точно предвиждане на времето и по-добро разбиране на изменението на климата.

Правителството на Великобритания заяви през февруари 2020 г., че ще инвестира 1,2 млрд. паунда в проекта.

Очаква се това да бъде един от 25-те суперкомпютъра в света. Устройството е планирано да бъде пуснато в употреба през лятото на 2022 г. Microsoft планира да го актуализира постоянно през следващото десетилетие, заради изчислителните подобрения.

„Това партньорство е впечатляваща публична инвестиция в основните и приложни науки за времето и климата“, каза Морган О’Нийл, асистент в Станфордския университет.

„Такава голяма инвестиция в модерна система за прогнозиране на времето и климата от Великобритания е страхотна новина в световен мащаб и с нетърпение очаквам научния напредък, който ще последва.“

От Службата по метеорология на Великобритания заявиха, че технологията ще помогне за по-доброто разбиране на метеорологичните процеси, съответно ще позволи на хората да планират по-добре различните си дейности, да се подготвят за лошо време и да разбират по-добре изменението на климата.

Суперкомпютърът ще може:

-да предоставя по-подробни модели на времето;
-да проиграва повече потенциални сценарии за промените на времето;
-да подобри локализираните прогнози;
-да прогнозира по-добре случаите на „тежко” време.

Точното местоположение на новия компютър все още не е разкрито. Въпреки това, Met Office заяви, че ще бъде в южната част на Великобритания.

Суперкомпютърът ще работи на 100% възобновяема енергия и ще има над 1,5 милиона процесорни ядра и повече от 60 петафлопа – или 60 квадрилиона (60 000 000 000 000 000) изчисления в секунда.

Това на теория ще му позволи да обработва повече данни по-бързо и да го прекара по-точно чрез симулации на атмосферата.

Превод и редакция: Ралица Димитрова, Нова Вест