Разкриха мистерията около древните свитъци от Мъртво море (ВИДЕО)

119

Изследователите разкриха мистерията около древните ръкописи от Мъртво море

Тестовете бяха извършени върху най-дългия текст, известен като Великият свитък на Исая. Установено е, че вероятно две неизвестни лица са преписали думите, използвайки почти идентичен почерк, пишат от BBC.

Свитъците, които включват най-старата известна версия на Библията, са източник на очарование от откриването им преди около 70 години.

Първите комплекти бяха намерени от бедуин в пещера в Кумран близо до Мъртво море в днешния окупиран от Израел Западен бряг.

Те съдържат ръкописи, написани предимно на иврит, както и на арамейски и гръцки, и се смята, че датират от около III век пр.н.е.

Специалисти от Университета в Гронинген, Холандия, са изследвали свитъка на Исая, използвайки разпознаване на шаблони с най-висок ръб и AI. Те са анализирали една-единствена еврейска буква, алеф, която се появява над 5000 пъти в свитъка.

Те обясняват, че са успели да а извлекат древните следи от мастило, както се появяват на цифрови изображения.

„Древните следи от мастило са свързани пряко с движението на мускулите на човек“, казаха те, използвайки техника, която помогна да се получат доказателства, че са участвали повече от един писар.

„Вероятният сценарий е един от двама различни писари, които работят в тясно сътрудничество и се опитват да запазят един и същ стил на писане, като същевременно разкриват себе си, своята индивидуалност.“

Изследователите казват, че сходството в почерка предполага, че писарите са могли да преминат същото обучение в училище или семейство, като например „баща, който е научил син да пише“.

Те казаха, че способността на книжниците да „имитират“ другия е толкова добра, че досега съвременните учени не са били в състояние да правят разлика между тях.

 

Превод и редакция: Ралица Димитрова, „Нова Вест“