Излязоха подробности около случая с изчезналата индонезийска подводница

164

Индонезия има около 72 часа, за да спаси 53 членове на екипажа на изчезнала подводна флота, преди да останат без кислород, съобщиха от флота

Смята се, че корабът KRI Nanggala-402 е изчезнал на около 100 мили от бреговете на Бали рано сутринта в сряда.В издирването участват шест военни кораба, хеликоптер и 400 души, предаде BBC

Сингапур и Малайзия изпратиха кораби, а САЩ, Австралия, Франция и Германия предложиха помощ.

Построената от Германия подводница е провеждала тренировка, но не успява да докладва и контактът е загубен, съобщиха от флота.

„Познаваме района, но той е доста дълбок“, каза първи адмирал Юлиус Виджоджоно пред агенция Франс прес.

Според някои съобщения контактът с подводницата е изгубен, след като е получила разрешение да се потопи в по-дълбоки води.

Междувременно, разлив на петрол, открит близо до мястото, където се е гмурнала подводницата, може да сочи към повреда на резервоара за гориво или може да бъде сигнал и от екипажа, каза флотът.

Изчезналият кораб е една от петте подводници, експлоатирани от Индонезия. Произведен е в края на 70-те години и е претърпял двугодишен ремонт в Южна Корея, който е завършен през 2012 г.

Говорителят на флота заяви пред BBC, че инцидентът е първият път, когато Индонезия e загубила една от подводниците си. Но подобни инциденти са се случвали и другаде. През 2017 г. аржентинска военна подводница изчезна в южната част на Атлантическия океан с 44 екипажа на борда.

Развалината му е била открита година по-късно и служители казаха, че подводницата е избухнала.

 

Превод: Ралица Димитрова, Редакция „Нова Вест“