За първи път в историята: Марсоходът на НАСА взе първи проби от кислород (ВИДЕО)

54

НАСА направи още един пробив, който ще проправи път на астронавтите да изследват Червената планета. Марсоходът Perseverance е успял успешно да извлече проби от кислород на планетата, съобщиха на сайта на американската космическа агенция

Марсоходът за пръв път е успял да използва своя инструмент MOXIE за генериране на кислород от тънката доминирана от въглероден диоксид марсианска атмосфера, демонстрирайки технология, която едновременно може да помогне на астронавтите да дишат и да помогне на ракетите, които ги връщат у дома на Земята.

„Това е критична първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в кислород на Марс“, заяви Джим Ройтер, асоцииран администратор на Дирекцията на космическите технологии на НАСА. Той обясни, че това може да е следваща крачка към изпращането на хора на Марс.

Апаратът MOXIE произвежда кислород от въглероден диоксид, изхвърляйки въглеродния окис като отпадъчен продукт. Процесът на преобразуване се осъществява при температури около 1470 градуса по Фаренхайт (800 градуса по Целзий).

Апаратът е успял да произведе 5,4 грама кислород. Това е напълно достатъчно да помогне на астронавтите на дишат в продължение на 10 минути.

 

 Превод и редакция: Ралица Димитрова, Нова Вест