Covid-19: Какви са другите симптоми в устата освен загуба на вкус?

437

Сред най-разпространените симптоми, които ни помагат да разпознаем коронавируса, са загубата на обоняние и вкус. Има обаче и други, за които по-малко се говори

Симптомите в устата не са необичайни при заразяване с коронавирус и освен загубата на вкус, можете да забележите и някои неблагоприятни промени в състоянието на устната кухина.

Един от тези симптоми – загубата на адекватно възприемане на вкуса – отдавна е известен като маркер за коронавирусна инфекция: този симптом се регистрира в повече от 60% от случаите на инфекция.

Друга последица от ефекта на вируса SARS-COV-2 върху вкусовите рецептори е нарушение на възприемането на вкуса, което кара човек да чувства несъществуващия вкус, често неприятен. Но това не е всичко, което може да се забележи, когато патогенът на коронавируса нахлуе в лигавицата на устната кухина, пише zdrave.to.

Близо половината от жертвите на COVID изпитват проблеми със здравето на устната кухина по време на инфекция, според проучване на Националния здравен институт (NIH) (публикувано в списанието Nature Medicine). В същото време експертите твърдят, че някои от нарушенията могат да възникнат няколко дни преди появата на други признаци на COVID инфекция, а някои могат да останат незабелязани.

Проучването също така установи, че оралните симптоми на инфекция на covid могат да се появят в асимптоматични случаи или в леки случаи, когато няма сериозни признаци на инфекция.

Учените също вярват, че наличието на вируса в устната кухина и тъканите на устата допринася за по-интензивното му предаване при кашляне, говорене, смях или дишане.

Какво можете да забележите? Въпреки че оралните прояви на COVID-19 налагат повече изследвания, ето някои от симптомите, според които експертите могат да хванат пациент в ранните дни на заразата.

Синдром на сухота в устата. В допълнение към усещането за сухота или лепкавост в устата, може да забележите сгъстяване на слюнката, лош дъх. Намаляването на количеството слюнка може също да причини определени трудности при дъвчене на храна, говорене и провокиране на усещане за парене в небцето.

Мукозни лезии. Известно е, че коронавирусът може да атакува мускулни влакна и лигавиците на органите, причинявайки тяхното възпаление. В резултат на това може да забележите зачервяване, подуване, язви – например на езика, венците. Всички тези лезии могат да бъдат много болезнени, чувствителни към дразнене.

COVID език. Този синдром се характеризира с усещане за парене, възпаление на повърхността на езика. Възможни са и промени в цвета, текстурата: необичайно зачервяване или потъмняване, бели петна по повърхността.

Освен това могат да се появят неприятни усещания в езика (също устните, тъканите на устата).

Учените отбелязват, че промените в устата не са точни симптоми на COVID-19 и може да не засегнат всички.

Въпреки това, поради променящото се поведение на вируса и увеличаването на броя на случаите, всички внезапни, необичайни симптоми си струва да бъдат проверени и са причина за тестване.