Нов Covid-тест открива вируса само за минути. Ето как

73

Учени разработиха иновативен метод за идентифициране на коронавируса. Той отнема само 3 минути и има над 95 % точност, пишат от британското списание Metro

Мобилно приложение, наречено Semic EyeScan,използва снимка на окото, направена със смартфон и идентифицира вируса, като забелязва симптоматично възпаление, известно като „розово око“. Това е често срещано състояние при наличието на бактерии, вируси и алергени.

Немската компания  Semic RF е разработила технологията заедно с колегите си от САЩ и се надява да я пусне до края на следващия месец, ако регулаторите я одобрят.

Фирмата е успяла да изолира Covid-19 от повече от два милиона различни нюанса на розовото, сподели директорът Волфганг Грубер. Той казва, че приложението, вече тествано при над 70 000 души, като може да обработи до един милион сканирания в секунда.

Директорът обясни как работи този иновативен тест: „Изтеглете приложението, направете снимка на двете си очи и я изпрате за оценка. След това можете да съхраните оценения резултат като QR код на смартфона на тествания човек“

Капацитетът на приложението може да бъде разширен още повече, като потенциално би могло да позволи на хората да посещават масови събития като концерти и футболни мачове.

Semic EyeScan също така ще може да отчете кръвното налягане и телесната температура на хората. Освен това ще разпознава всички мутации на вируса.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова