Кралица Елизабет отбелязва своя 95-и рожден ден, дни след погребението на съпруга си

85

Днес Британската кралица Елизабет ll отбелязва своя рожден ден. Тя навършва достолептините 95 години. Кралицата е най-възрастният монарх в света

Но кралицата няма да празнува своя рожден ден, съобщават от Reuters. Отменят се и обичайните тържества по този повод. Причината за това е обявеният траур заради смъртта на принц Филип, съпругът на Елизабет.

Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99-годишна възраст. Британското кралско семейство отдаде последна почит на принц Филип в събота в замъка Уиндзор.

Кралицата ще отбележи своя рожден ден в замъка. Но обичайните публични церемонии провеждани на този ден няма да се състоят. Няма да има салютни оръжия в Лондонската кула, нито в столичния Хайд парк, които обикновено се провеждат на рождения ден на кралицата.

Елизабет, която е родена на 21 април 1926 г. на улица Брутън, централен Лондон. Тя израства, без да очаква да стане кралица. Баща й Джордж VI взе короната едва когато по-големият му брат Едуард VIII абдикира през 1936 г., за да се ожени за американския разведен Уолис Симпсън.

Тя се възкачи на трона през 1952 г. на 25-годишна възраст и надмина своята пра-прабаба кралица Виктория като най-дълго управляващия монарх на Великобритания през септември 2015 г.

Елизабет също е кралица на 15 бивши британски колонии, включително Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова