Индонезия издирва изчезнала подводница с 53 души на борда

88

Военноморските сили на Индонезия издирват изчезнала подводница с 53 души на борда, съобщават от ABC News

Представител на флота потвърди, че построената в Германия подводница е провеждала тестове на системите за изстрелване на торпеда. За последно се е намирала на близо 100 километра от бреговете на острова, на място с дълбочина около 700 метра, когато е загубен контактът с нея.

„Все още търсим във водите на Бали, на 96 километра от Бали,53 души“, каза военен началник Хади Тяхянто в Ройтерс в текстово съобщение.

Военният началник потвърди, че съдействие за издирването на подводницата и изчезналите членове на екипажа е търсено от Австралия и Сингапур.

Той каза, че контактът с кораба е изгубен в 4:30 сутринта местно време в сряда.

Представители на министерствата на отбраната на Австралия и Сингапур не отговориха веднага на искания за коментар.

1395-тонният „KRI Nanggala-402“ е построен в Германия през 1978 г., според уебсайта на секретариата на кабинета на Индонезия и е претърпял двугодишен ремонт в Южна Корея, който е завършен през 2012 г.

В миналото Индонезия експлоатира флот от 12 подводници, закупени от Съветския съюз, за ​​да патрулира във водите на разтегнатия си архипелаг.

Но сега тя разполага с флот от само пет – две немски построени подводници тип 209 и три по-нови южнокорейски кораба.

Индонезия се стреми да подобри своите отбранителни способности, но част от нейното оборудване, което все още е в експлоатация, е остаряло и през последните години имаше смъртоносни произшествия, включващи, в частност, застаряващи военни транспортни самолети.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова