Мощен космически телескоп дава надежда на учените за откриването на извънземни до 2026 г.

63

Най-мощният космически телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА, дава надежда на учените, че ще успеят да открият нови форми на живот само след няколко години, съобщават от Daily Stars

Телескопът ще може да гледа обекти на повече от 13 милиарда светлинни години. Устройството ще предложи на изследователите нов начин да открият признаци на живот като химическия амоняк в атмосферата около планетите „газови джуджета“.

Каприс Филипс, студент в Държавния университет в Охайо, сподели, че е напълно възможно да открият признаци на живот на други планети през следващите 5-10 години.

„Моите изследвания показват, че за първи път разполагаме с научни познания и технологични възможности, за да започнем реално да намираме отговорите на тези въпроси.“

Напълно е възможно да се търсят нови признаци на живот  „ако разглеждаме планетите с газови джуджета като потенциални места за приютяване на живота“- обясни студентката.

Изследователите са разгледали как ще реагира на облаците и условията на планетата с газови джуджета.След това са създали списък къде трябва да търсят тези форми на живот.Екипът установи, че може да открие потенциални признаци на живот само за 60 часа.

Инструментът е най-мощният космически телескоп, построен някога. Разработването му е отнело 15 години, като вложените средства за създаването му са около 7,25 милиарда британски лири. Очаква се телескопът да бъде изстрелян  на ракетата Ariane 5 на Европейската космическа агенция от Френска Гвиана на 31 октомври.

Инфрачервеният му телескоп ще проследява обекти на повече от 13 милиарда светлинни години.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова