Семейството на жена, починала след поставяне на ваксината на AstraZeneca, стартира съдебно производство

786

Семейството на жена, починала седмици след поставянето на ваксината срещу Ковид на AstraZeneca, заяви, че ще предприеме съдебни действия, за да установи дали ваксината е виновна за смъртта и, съобщават от Sky News

55-годишната Аугуста Туриако от Месина, Сицилия, получила доза от ваксината на AstraZeneca на 11 март. Няколко дни след ваксинацията състоянието на жената се влошило.

Учителката по музика искала да се ваксинира, тъй като работела с млади хора. Тя дори изразила радостта си от получаването на дозата като написала във Facebook „fatto“ – италианската дума за „готово“.

Въпреки че се почувствала зле след поставянето на ваксината, жената се върнала на работа, публикувайки два дни по-късно, за да успокои притеснените приятели, казвайки: „Andra tutto bene“ – „всичко ще бъде наред. За съжаление обаче нещата са се влошили.

Италианката развила висока температура и много силно главоболие. Малко след това жената отишла да си направи кръвни изследвания, където било идентифицирано наличие на кръвни съсиреци.

Аугуста Туриако изпаднала в кома на 28 март и починала на 30 март – 19 дни след инжектиране на AstraZeneca.

Нейният брат Нунцио Туриако каза: „Сестра ми беше в отлично здраве, не вземаше наркотици, нямаше заболявания като хипертония или диабет.“

Семейството на жената ще предприеме съдебни действия, за да се установи дали причината за смъртта и е поставянето на ваксината на AstraZeneca.

„Отличното здравословно състояние на г-жа Туриако, липсата на предишни патологии,  краткият период между приложението на ваксината, появата на първите заболявания и много сериозните клинична картина и след това смърт.

Нивата на тромбоцитите й бяха паднали.“Ние вярваме, че всички те са точни, сериозни и последователни улики за искане на съдебни разследвания и за идентифициране на всякакви преки или непреки, причинно-следствени отговорности, довели до смъртта.“ – заяви адвокатът на семейството Даниела Анело.

Съдебните производства, започнати от семейството, са само един от редицата дела в цяла Европа, заведени срещу компанията AstraZeneca.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова