Откриха най-новият музей у нас, в който са инвестирани над 16 млн. лв(ВИДЕО)

94

Над 16 милиона лева са инвестиране в последните 5 години за голямата базилика в Пловдив. Това проф. Николай Овчаров казва по повод откриването на обекта днес.

Сумата е отпусната от местната община и от фондацията „Америка за България“, за да се направи цялостна реставрация и консервация на находките. Построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство, предаде БТА.

Голямата базилика в Пловдив е една от най-значителните находки на българската археология – с мащабите си и невероятните мозайки, съхранени много добре, тя е сред най-важните паметници от епохата на късната Римска империя, коментира Овчаров.
Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на 20-и век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г. „За съжаление, през това време се стигна до пълно занемаряване, заплашващо откритите великолепни мозайки да бъдат загубени“, допълва археологът.
По думите му разкриването и експонирането на голямата базилика е пример как трябва да се работи за опазване на археологическите паметници у нас. Формулата на пръв поглед е проста, но не е толкова лесно постижима, а тя е – тясно сътрудничество между професионалистите (археолози, реставратори и т. н.), държава, общински власти и неправителствени организации, коментира Овчаров.

В Пловдив официално бе открит най-новият музей в града – Епископската базилика на Филипопол. И то в деня, когато ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата. На 20 януари 2018 г. сградата е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.