Кърлежите настъпват: Какви са препоръките за защита от тях

149

Сезонът на кърлежите наближава. Вече можем да ги видим в тревните площи или по домашните любимци. Но как да се предпазим от тях. Защото съвсем не са безобидни. 

Според гл. ас. д-р М. Баймакова кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората. „Самото ухапване от кърлеж обикновено остава незабелязано от хората, те не са огледали достатъчно добре своето тяло, а понякога се пренебрегват тези малки членестоноги, които са преносители на доста заболявания, предаде БНР.

„Кърлежите предпочитат райони и местности с висока влажност и сега е периода, в който хората трябва да бъдат наблюдателни. Те са около нас и няма как да ги елиминираме, затова когато се посещават планински и тревисти местности, храсти, трябва да се носи необходимото предпазно облекло – да се пазят крайниците, панталоните да бъдат добре прилепнати към долните крайници, с чорапи, по възможност светли дрехи с дълги ръкави . Да се използват репеленти и най-важното – оглед на тялото след посещение на рискови места. Рутинно да се оглеждат и домашните любимци“, съветва д-р Баймакова.