Директорът на Pfizer: Вероятно ще е необходима и трета доза от ваксината

198

Хората най-вероятно ще се нуждаят и от трета доза от ваксината на Pfizer / BioNTech в рамките на 12 месеца след пълната ваксинация. Това каза в четвъртък главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла

„Ще имаме нужда от повече данни и генно секвениране, за да установим протоколите за реимунизация, но вероятният сценарии е третата доза да се поставя между шест и 12 месеца след първите две. След това – всяка година“, каза в изявление Бурла.

По-рано Pfizer обяви, че данните от клиничното изпитване показват, че ваксината е високоефективна шест месеца след втората доза. Данните се основават на повече от 12 000 ваксинирани участници. Твърде рано беше да се изследва ефективността на ваксината след шест месеца.

Вариантите на COVID-19 ще „изиграят ключова роля“ при определянето на какви бъдещи ваксинации ще са необходими, заяви още Бурла, цитиран от The Hill. В момента основният фокус на нацията трябва да бъде ваксинирането на населението, за да се предотврати разпространението на вируса, каза той.

В допълнение, д-р Антъни Фаучи заяви тази седмица, че може да се наложи хората да получат бустер снимки за ваксините COVID след една година, по време на интервю за Medhi Hasan на MSNBC. Последните данни показват, че ваксините на Pfizer и Moderna осигуряват защита най-малко шест месеца, каза Фауци.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова