Водата в плувните басейни може да деактивира Covid-19 само за 30 секунди. Ето как

211

Водата в плувните басейни може да деактивира коронавируса само за 30 секунди. Това разкрива ново проучване на вирусолози от Imperial College London

Констатациите, направени от Water Babies и Swim England, предполагат, че рискът от предаване на Covid-19 във водата на плувните басейни е невероятно нисък.

Изследването разглежда ефектите на водата в басейните върху вируса. Проучването е установило, че 1,5 mg на литър свободен хлор с рН между 7-7,2 намалява заразността на вируса с повече от 1000 пъти за 30 секунди, пишат от The Sun.

„Проведохме тези експерименти в нашите лаборатории с висока степен на задържане в Лондон. При тези безопасни условия ние сме в състояние да измерим способността на вируса да заразява клетките, което е първата стъпка в неговото предаване“ – сподели професор Уенди Баркли от Imperial College of London.

Той обясни, че когато вирусът се смеси с водата от басейна, той вече не е заразен. „Това, заедно с огромния дилатационен фактор на вируса, който може да попадне в плувен басейн от заразено лице, предполага, че шансът за заразяване с Covid-19 от вода в басейна е незначителен“- каза още той.

Джейн Никерсън, изпълнителен директор на Swim England, обясни, “ Доказателствата сочат, че басейните могат да бъдат безопасни и сигурни, ако бъдат взети подходящи мерки.“

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова